Haaveile, se tekee sinulle hyvää

Anna ajatustesi virrata, ja muuta tylsistyminen supervoimaksi

Tuntuuko siltä, että ei ole mitään tekemistä? Kenties suoratoistopalvelut ja some ovat aivan loppuun kulutettuja ja sinulla on yksinkertaisesti tylsää. Se ei ehkä olekaan huono asia. Ettäkö seiniin tuijottaminen ja sekuntikellon viisareiden raksuttamisen kuuntelu olisi hyvä asia, jopa hyödyllistä? Niin Manoush Zomorodi, amerikkalainen journalisti, kirjoittaa kirjassaan Bored and Brilliant. Hänen mukaansa juuri tylsyydestä löytyy avain luovuuden lisäämiseen. 

Elämme aikakautta, jolloin on lähes mahdotonta olla tylsistynyt. Tekemistä riittää ja huomiomme on jatkuvasti jakautunut. Tämä loputon virikkeiden määrä ylikuormittaa aivojamme, eikä uusien ideoiden syntymiselle jää tilaa. Meidän on hyvin vaikea kestää tylsyyden tunnetta ja virikkeiden puute saattaa tuntua aluksi epämukavalta, vieraalta tai jopa ahdistavalta. Mutta kun annat itsesi ajautua tylsyyden epämukavan rajan yli, alkaa tapahtua.  Kenties tiskaat, makaat sohvalla tai vaellat luonnossa ilman selkeää päämäärää. Keho toimii kuin autopilotilla ja vapauttaa ajatuksemme vaeltamaan ja mielemme siirtyy tilaan, jossa inspiraatiot, keksinnöt ja hyvät ideat syntyvät.

On olemassa lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka kaikkein luovimmat ja viisaimmat ihmiset kautta aikojen ovat lisänneet rutiiniinsa aikaa haaveiluun ja pohdiskeluun kaikessa rauhassa. Esimerkiksi Einsteinin ja Darwinin tiedetään käyneen kävelyllä joka päivä. Kenties siitä löytyy yksi syy heidän loistavaan luovuuteensa ja kekseliäisyytensä. Ehkä omat tavoitteesi eivät ole pyrkiä Einsteinin kaltaiseksi ajattelijaksi, mutta silti jokainen meistä hyötyy pienestä avusta, mitä luovuuteen tulee.  

Itse olen vakavasti syyllinen tylsyyden pakenemiseen ja vietän aivan liian vähän aikaa vain omiin ajatuksiini uppoutuneena ja haaveillen. Päätinkin siis tarttua härkää sarvista ja kokeilla, olisiko tästä tylsyyden juhlistamisesta oikeasti hyötyä. Rakensin palapelejä, kävin kävelyillä ilman kuulokkeitani ja huomasin hyvin nopeasti kuinka mieleni alkoi kehitellä kaikenlaisia ideoita. Normaalisti kärsin valkoisen paperin kammosta, eli vanhasta kunnon writer’s blockista, mutta nyt luova työ tuntui helpolta ja ideat virtasivat helpommin ja runsaampana kuin ikinä. Ehkä tässä siis onkin ihan oikeasti jotain itua.

Mitä jos jättäisimme puhelimen taskuun, kun jonotamme kaupan kassalle tai kuuntelisimme luontoa podcastien sijaan, kun menemme kävelylle. Ehkä tänään, voisit laittaa puhelimen äänettömälle, pistää suoratoistopalvelut pannaan ja katsoa mitä tapahtuu. Helppoa se ei aina ole, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Anna itsellesi aikaa haaveilulle ja saatat yllättyä siitä, mitä mielesi saa aikaan. 

Jos et vielä vakuuttunut, katso Manoush Zomorodin TED-talk video “How boredom can lead to your most brilliant ideas.”  Videon pääset katsomaan tästä linkistä.

Kirjasuositus: Manoush Zomorodi – Bored and Brilliant, How Spacing Out Can Unlock Your Most Productive and Creative Self.

Kirjoittanut: Oona-Kaisa Siltanen, kevään 2020 media- ja viestintätiimi