Kokemuksia etätyöskentelystä


Siirryimme Ink-tiimissä etätyöskentelyyn 16.3. koronaepidemian vuoksi. Etätyö meille on käytännössä sitä, että teemme samat tehtävät kotona, jotka tekisimme toimistollakin. Koska etätyöjakson alkaessa kaikki samat työkalut eivät valitettavasti heti olleet käytössä, olemme myös joutuneet toimimaan hieman eri tavalla.

Käytämme etätyössä Slackia, Discordia ja Googlen palveluita mm. Hangoutsia. Päivät yleensä käynnistetään Hangoutsilla, johon koko Ink-tiimi liittyy, yhteiseen kalenteriin merkityn linkin kautta, tämä simuloi normaalin arjen aamustarttia. Startti on yleensä infotilaisuus tai tiimin järjestämä vapaa-aiheinen avaus. Slackia käytämme normaalistikin yleiseen ja virallisempaan kommunikointiin. Discord toimii hieman hangoutsin tavoin, jonne tiimiläiset voivat liittyä keskustelemaan kasuaalimmin.

Etätyöskentely selvästi rajoittaa tiimityötä, mutta eri sovellukset auttavat kuitenkin ylläpitämään ryhmähenkeä. Etätyössä on tärkeä kuitenkin asettaa itselleen työtila tai työhuone, jotta keskittyminen pysyisi työssä. On kiva, ettei tarvitse lähteä väsyneenä liikkeelle, mutta täytyy muistaa, että kotona työskentelyyn pätee samat säännöt kuin toimistolla, joten puhelin ja muut viihdykkeet syrjään. On kuitenkin myös tärkeää pitää taukoja, esim. 5–10 minuutin kävelylenkki tai rentoutuminen, jotta työskentely pysyisi tehokkaana.

Etätyössä ylivoimaisesti helpointa on herääminen, koska kotosalla jotkut aamurutiinit pystyy hoitamaan työskentelyn ohella ja muutenkin sängystä töihin on helppoa. Kolikon kääntöpuolella kuitenkin on se, että herääminen on hitaampaa, jos ei tule herätettyä itseään esim. pakollisella ulkona käynnillä ja joten töiden käynnistäminen voi tuntua osittain raskaammalta, kun voi ohittaa joitain rutiineja. Vaikeinta varmaan usealle on töihin asennoituminen, kun ei ole samaa jämptiä ilmapiiriä, vaan rento kotiympäristö.

Etätyö onneksi mahdollistaa paremmin esimerkiksi vierailut paikkoihin, jotka ovat pitkän matkan päässä, jolloin vierailu voidaan toteuttaa verkon välityksellä. 

Itselleni etätyö on ollut haastavaa, sillä tykkään itse työskennellä tietyssä paikassa, jolloin saan sen työfiiliksen. Riippuu myös mitä tekee, jos tehtävät ovat sellaisia, joista on helppo saada kiinni, niin työ yleensä sujuu yhtälailla kotona, kuin työpaikallakin.

Kirjoittanut: Roope Friman, Ink-tiimi