Tutkija mukaan Ink-tiimin meininkiin? Miksipä ei.

Kun tulin tammikuussa Music Against Drugs ry:lle tekemään opinnäytetyötä Ink-tiimiin kuuluvasta bänditiimistä, ajattelin että olen vain tutkija, ulkopuolinen. Nyt, yli 4 kuukautta myöhemmin, tilanne on hieman eri.

Alussa ajattelin, ettei minun kuulu osallistua tiimin arkeen. Olin vain seuraamassa bänditiimin toimintaa, ei muuta. Ensimmäinen kerta, kun olin oikeasti osana heidän arkeaan, taisi olla ensimmäinen lyriikkaklinikka. Olin tapani mukaan hiljaa sivummalla (kyllä, osaan olla myös hiljaa välillä), kun Stenu pyysi minuakin kirjoittamaan lyriikoita. Siitä lähtien aloin pikkuhiljaa osallistumaan koko Ink-tiimin arkeen enemmän ja enemmän. Aluksi tulin perjantaisin bänditreenien jälkeen syömään ja kirjoittamaan puhtaaksi observointeja. Kohta olinkin jo osana levyraateja, minulta kysyttiin mielipidettä tai neuvoa. Kaikki tulivat juttelemaan eikä kukaan ihmetellyt mitä tein toimistolla. Minut jopa lisättiin tiimin yhteiseen Whatsapp-keskusteluun.

IMG_5520
Bänditiimin Emmi, Riku, Manu ja Juho pitivät huolen siitä, että opinnäytetyön tekeminen oli kivaa. 🙂

Oli hienoa seurata sivusta ja myöhemmin ihan sisältäkin päin, kuinka toisilleen tuntemattomista ihmistä tulee niinkin tiivis ja toimiva yhteisö. Kaikki otetaan huomioon ja osaksi mahtavia ruokapöytäkeskusteluja. Apua saa heti kun sitä tarvitsee eikä mitään tehdä tosikkomeiningillä. Jopa tämmöinen ulkopuolinen tutkija otettiin avosylin vastaan. Yllätyin kuinka kiinnostuneita kaikki olivat tutkimuksestani ja kuinka ihanan avoimesti bänditiimi osallistui esimerkiksi unelmakarttojen askarteluun. En tiedä mitä oikein odotin kun tutkimukseni aloitin, mutta en todellakaan osannut kuvitella saavani ympärilleni näin paljon ihania ihmisiä.

Täytyy kyllä sanoa, että koko toimiston väki on aidosti kiinnostuneita Ink-tiimin nuorista. Tämä välittyy kaikkeen heidän tekemiseensä ja myös saamaani tukeen kirjoittamisen kanssa. Kuka muu tilaaja muka laittaa vielä iltamyöhäänkin korjausehdotuksia ja kutsuu vielä Ink-tiimin läksiäisiinkin? Voin sanoa, ettei kovin moni. Etten taas jaarittele liian pitkään tai mene sivuraiteille, nyt on kiitosten vuoro. Kiitos ihana bänditiimi että sain tehdä kanssanne töitä. Kiitos kaikki Ink-tiimiläiset mahtavasta seurastanne ja vielä erityismaininta törkeän hyvistä ruokapöytäkeskusteluista. Kiitos työntekijät, ilman teidän tukeanne opparini olisi varmasti mennyt roskikseen heti alussa. Iso kiitos kaikille!

P.S. Meinasi tämäkin ”gootti” itkeä katsoessa bändin soittoa taidenäyttelyn avajaisissa.

Janita Jussila 

Opinnäytetyö on luettavissa  täältä.