Vapaaehtoisena Music Against Drugs ry:ssä

Jyväskylän Hipposhallilla  järjestettiin viime kuussa nuorille suunnattu Toukofest-tapahtuma. Me Music Against Drugs ry:n vapaaehtoiset osallistuimme tapahtuman järjestämiseen omalla toimintapisteellämme. Meidän alueeseen sisältyi VR-peliteltta, pakohuone, erillinen pelipiste mm. Fortniten pelaamiselle sekä infopiste, jossa toimin itse vastaavana. Infopisteellä peluutimme Kahoot-tietovisaa, otimme pakohuoneen ilmoittautumiset vastaan, autoimme vapaaehtoiseksi liittymisessä, keräsimme palautetta sekä tietysti se tärkein, eli jutustelimme tapahtumassa kävijöiden kanssa.

Infopisteen vastaavana tehtäviini kuului pitää huolta, että tällä pisteellä hommat toimii. Oli tärkeää tsekata se, että kaikki tietävät omat tehtävänsä ja auttaa sekä tukea niiden tehtävien suorittamisessa. Meillä oli kasassa ihan huikea porukka ja oli ilo huomata, miten täysillä meidän tiimi pistettä hoiti. Itselle vastaavana toimiminen oli jokseenkin uutta ja en täysin tiennyt mitä siltä päivältä odottaa. Aluksi jännitti, miten hommat lähtee sujumaan. Pian kuitenkin huomasin, että liiallinen stressaaminen olikin ihan turhaa. Pystyin keskittymään myös palautteen keräämiseen sekä nuorten kanssa juttelemiseen.

Minulle vastaavan tehtävien hoitaminen oli todella tärkeä ja opettavainen kokemus. Tapahtumassa toimiminen kehitti
monia eri taitojani, kuten organisointikykyä sekä suunnitelmallisuutta, sosiaalisia taitoja ohjaus- sekä keskustelutilanteissa, ongelmanratkaisukykyä ja sain varmuutta omaan tekemiseeni. Opin myös monia käytännön asioita, jotka liittyvät itse tapahtumaan suunnitteluun sekä rakentamiseen, pakkailuista päivän kulun suunnittelemiseen asti. Yksi tärkeimmistä asioista on muistaa se, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.


Mitä vapaaehtoistoiminta voi sisältää?

Olen kerryttänyt kokemusta vapaaehtoisena olemisesta ensimmäisen kerran Kajaanin iltatapahtumasta. Silloin toimin somevastaavana ja palautteen kerääjänä. Siitä kokemuksesta jäi tosi hyvä fiilis ja aion ehdottomasti mennä vapariksi myös seuraaviin iltatapahtumiin. Vapaaehtoistoimintaan kuuluu paljon erilaisia juttuja ja mukaan voi lähteä itselleen sopivalla tavalla. Vaparimiittejä järjestetään tällä hetkellä kerran kuussa. Silloin me suunnitellaan ja mietitään yhdessä millaisia juttuja halutaan tulevaisuudessa toteuttaa. Jos ei pääse paikan päälle, niin osallistua voi myös etänä netin välityksellä.

Music Against Drugs siis järjestää päihteettömiä iltatapahtumia yläkouluikäisille nuorille, joissa vapaaehtoiset ovat suuressa roolissa. Vaparit pyörittävät kaikkia tapahtuman aktiviteetteja, kuten laser tagia, UV-maalauspistettä, pakohuonetta sekä pelipistettä. Halutessaan vapaaehtoinen voi osallistua tapahtuman suunnitteluun ja vaikka ideoida sinne uutta ohjelmaa.  Me ollaan mukana myös monessa muussa tapahtumassa tänä vuonna, esimerkiksi Riihimäellä Beach Partyissä sekä Jyväskylässä Tourujoen yössä. Elokuussa vapaaehtoisille järjestetään oma leiri.

Vapaaehtoisia Toukofest-tapahtumaa järjestämässä.

Minulle vapaaehtoisuus merkitsee sitä, että pääsen viettämään aikaa ihan mahtavien tyyppien kanssa ja pääsen tekemään asioita, joita ei joka päivä pysty kokemaan. Opin uusia taitoja, joista on hyötyä myös tulevaisuudessa. Mitään ei tarvitse osata etukäteen, vaan tehtävät oppii tekemällä. Hyvä vapari-porukka ja yhteishenki takaavat sen, että oppiminen on hauskaa sekä palkitsevaa. Apua voi pyytää aina ihan keneltä tahansa, sillä kaikki auttavat toisiaan. Täällä asiat tehdään ilon kautta, joten harvoin selviää yhdestäkään päivästä nauramatta.

Omasta kokemuksesta voin suositella vapaaehtoistoimintaa ihan kaikille!
Iina Majori

Kirjoittaja on Music Against Drugs ry:n työkokeilija ja vapaaehtoinen, jonka intohimo on pizza.

Kiinnostuitko Music Against Drugs ry:n vapaaehtoistoiminnasta? Haluatko päästä mukaan järjestämään tapahtumia ja/tai saada uusia kavereita? Lue lisää vapaaehtoistoiminnastamme täältä ja ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella!