Verppu – vappu verkossa

Kahvit porisee, munkit tuoksuu. Kaivan serpentiinin naftaliinista ja vedän housut jalkaan… Tästä se lähtee, koko kansan Verppu!


Mikä Verppu on?

Music Against Drugs ry:n Ink-tiimien toimintaan on vuosien varrella sisältynyt verkostoitumistapahtuman järjestäminen. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä tiimiläisille ja osallistujille tutuksi eri työelämätoimijoita ja oppilaitoksia sekä mahdollistaa verkostoituminen. Tällä kertaa pääsimme kokeilemaan tapahtuman järjestämistä sähköisellä alustalla etätyöskennellen.

Vappuun 2020 sijoittuvaa Verppu-tapahtumaa mainostava kuva, jossa ilmapalloja ja serpentiini.

Miten Verppu syntyi?

Verkostoitumisen teemaryhmässä lähdimme ideoimaan verkostoitumistapahtumaa, jonka tavoitteena oli verkostoituminen rennosti samalla vappua juhlistaen ja uusien etätyöskentely menetelmien jakaminen. Ink-tiimi isännöi ja avasi toimintaansa ulkopuolisille tahoille ja saimme myös tietoa eri järjestöjen, yhdistysten, oppilaitosten sekä yksityisyrittäjien toiminnasta.

Kohti Verppua ja sen yli

Ajankohdaksi tapahtumalle valikoitui vappua edeltävä keskiviikko 29.4., ja etätyöskentely mahdollisti tapahtuman järjestämisen sähköisellä Zoom-alustalla. Tapahtuman nimi, Verppu kehiteltiin ajatuksesta ”vappu verkossa”. Verpun koittaessa olimme saaneet hyvän määrän osallistujia oman Ink-tiimin ja valmentajien lisäksi. Haasteita toi sähköisen alustan käyttö, sillä kaikilla osallistujilla ei ollut ennakkotietoa kuinka se toimii tai verkkoyhteyksissä saattoi olla häikkää. Olimme varanneet kaksi tuntia tapahtuman toteutukseen, jotta aikaa oli riittävästi. 

Miten itse tapahtuma meni?

Tapahtuma starttasi tiimivalmentaja Anu-Maarit Ikolan tervetulotoivotuksella ja lyhyellä tapahtuman kulun esittelyllä. Kaikki osallistujat pääsivät esittelemään myös itsensä, edustamansa organisaation ja kahvi-/teekuppinsa sisältöineen.

Seuraavaksi vuorossa oli Ink-tiimiläisen vetämä impro-ohjelma, jossa päästiin heittäytymään ja höpsöttelemään yhteisöllisesti. Jaetuissa ryhmissä keksittiin jokin hauska tanssiliike, joka esiteltiin muille ja toteutimme liikkeen yhdessä. Impro oli mukavan herättelevää, luovuutta ja liikettä yhdistellen.

Music Against Drugs ry:n Ink-tiimivalmennuksen tiimit esittelivät toimintaansa sekä projektejaan ja antoivat hyviä menetelmiä ergonomiseen ja viihtyisään etätyöskentelyyn. Ohjaus- ja tapahtumatiimi esitteli toteuttamiaan ohjauksia ja tapahtumia, pelitiimi luomaansa tietokonepeliä, mediatiimi tuottamiaan sähköisiä sisältöjä ja YMAtiimi luomaansa #OONMUKANA!-somekampanjaa. 

Virallinen osuus päättyi tiimien esittelyiden jälkeen, jolloin kutsutut toimijat pääsivät esittelemään omia organisaatioitaan, niiden luomia mahdollisuuksia ja projekteja. Loppukiitosten jälkeen osallistujat saivat mahdollisuuden ”speed deittailla” eli verkostoitua eri toimijoiden kanssa heille avatuissa breakout-huoneissa. Kaksi kolmesta meni kuuntelemaan ammattipuhuja Mikael Huggia, joka kertoi milleniaaleista ja heidän johtamisestaan.

Mitä opimme?

  • Verkostoitumistapahtuman järjestäminen verkossa mahdollistaa osallistujien osallistumisen ympäri maata.
  • Tehtävien jakaminen kaikkien kesken edesauttaa projektin valmistumista, eikä luo liiallisia paineita kenellekään. Ryhmän ja etenkin valmentajan kannustus ja apu on todella tärkeää ja tällöin projektin suunnittelu ja toteuttaminen on mielekäs oppimiskokemus.
  • Impro-osuuden laatiminen ja ohjaaminen oli mieluinen kokemus, pyrimme saamaan osallistujat rentoutumaan ja heittäytymään, sillä jännityksen purkaminen luo yhdenvertaisen ja rentoutuneen ilmapiirin, jossa on helpompi lähteä keskustelemaan ja verkostoitumaan.

Loppufiiliksiä tapahtumasta:

“Tapahtuman alussa ollut esittäytyminen kahvi-/teekupin kanssa oli hauska, se kertoi enemmän osallistujasta kuin pelkän nimen ja edustamansa organisaation. Joistain toimijoista olisin halunnut saada enemmän tietoa, koska joutuivat poistumaan tapahtumasta aiemmin, mutta muut työkiireet/tapaamiset ovat tärkeitä.”

“Järjestäjänä oli todella mukavaa nähdä projektin suunnittelun jälkeen, miten tapahtuma toteutui myös osallistujan silmin. Oli myös todella mukava nähdä, kuinka meidän Ink-tiimi 10 sekä kutsutut vieraat heittäytyivät tilanteeseen, esim. Tiian impro-ohjauksessa.” 

“Oli mielenkiintoista kuunnella yrittäjä ja ammattipuhuja Mikael Huggia ja hänen puheitaan milleniaali sukupolven ja z-sukupolven johtamisesta sekä niiden eroista. Tällainen lausahdus jäi mieleen: Se miten sua kohdellaan vaikuttaa siihen, miten sinä alat toimia, eli jos sua kohdellaan kuin vastuullista ihmistä, niin susta tuleekin vastuullinen, sää opit siihen!” Toisaalta se ei hetkessä tapahdu, siihen menee aikaa!

Kirjoittanut:
Ohjaustiimi, Ink-tiimi 10