“Halusimme nuorille paikan, jossa on kavereita ja päihteetöntä tekemistä.”

TIEDOTE 5.12.2018

Mankolan koulun kellarikerroksessa syntyneestä unelmasta tuli totta: “Halusimme nuorille paikan, jossa on kavereita ja päihteetöntä tekemistä.”

 

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on tänään esittänyt myönnettäväksi Music Against Drugs ry:lle avustusta yhteensä 593 000 euroa nuorten terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen vuodelle 2019. Avustusehdotus on yhdistyksen historiassa merkittävä, ja se mahdollistaa päihteettömien sekä sosiaalisesti vahvistavien osallistumismahdollisuuksien tarjoamisen yhä useammalle nuorelle.

Vuonna 2008 Sampo-Ilmari Tuhkalehdolla ja Juho-Heikki Korhosella oli unelma: Pitäisi saada aikaan toimintaa, jolla edesautettaisiin sitä, että useammalla nuorella on kavereita ja enemmän päihteetöntä tekemistä. Liian moni nuori jäi yksin ja tarvittiin lisää yhteisöllistä tekemistä. Ensimmäinen tila unelman työstämiselle järjestyi Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloista Mankolan koulun alakerrasta, huoneesta, jota valaisi vain yksi pieni ikkuna. Tahtoa unelman toteuttamiseen riitti ja syntyi projekti, jonka kautta nuorille alettiin järjestämään päihteettömiä musiikkitapahtumia. Toimintaa toteutettiin ensimmäisinä vuosina erittäin vähäisillä resursseilla ja pitkälti vapaaehtoisvoimin.

Kymmenen vuotta myöhemmin nuorten omaehtoinen toiminta on kasvanut valtakunnalliseksi sosiaali- ja terveysalan järjestötoiminnaksi, joka työllistää vuonna 2018 yhteensä 11 henkilöä. Toimintavuosien aikana Music Against Drugs ry on kehittänyt oman ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden, jota on toteutettu vuodesta 2009 lähtien yhteensä 32:n eri kunnan kanssa. Music Against Drugs -kokonaisuudet tavoittavat vuosittain tuhansia nuoria. Lisäksi yhdistys tarjoaa vuosittain 60:lle 18–29-vuotiaalle nuorelle työelämävalmiuksia vahvistavaa valmennusta Jyväskylässä sekä valtakunnallista vapaaehtoistoimintaa muun muassa digitaalisen pelitoiminnan muodossa.

Avustusehdotuksen myötä aiemmin kehittämishankkeena toiminut Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuus muuttuu vakiintuneeksi osaksi yhdistyksen toimintaa. Lisäksi jatkoa saa vuonna 2017 käynnistynyt digitaalista pelaamista harrastaville nuorille suunnattu ISGee-toiminta, jota jatketaan vuoden verran kehittämishankkeena. Lisäksi vuonna 2015 käynnistynyt Ink-tiimitoiminta tarjoaa jatkossakin työelämävalmiuksia vahvistavaa valmennusta 18–29-vuotiaille nuorille Jyväskylässä.

“Olemme erittäin kiitollisia, että saamme järjestönä jatkaa työtämme lasten ja nuorten terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi entistä laajemmin vuonna 2019. Ihmisten voima on yhdessä tekemisessä. On ollut mahtava nähdä, että nuoret ovat löytäneet uusia kavereita toiminnan myötä ja mielekästä tekemistä. Haluammekin kiittää paitsi rahoittajaamme meille osoitetusta luottamuksesta ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat vuosien varrella olleet mukana tekemässä tämän kaiken mahdolliseksi. Tämä Music Against Drugs ry:n tarina osoittaa, että maailma on täynnä mahdollisuuksia”, toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto iloitsee.

 

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT:
Reeta Nitovuori, Music Against Drugs ry:n viestinnän suunnittelija
puh. 050 345 6350, [email protected]

 

Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä yhteiskunnallista osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö, joka on perustettu vuonna 2010. Yhdistyksen toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.