TÄÄ ON SE MERKKI

Kuvassa Ink-tiimin nuoria ja yhdistyksen henkilökuntaa järjestämässä Music Against Drugs -iltatapahtumaa syksyllä 2022. Kuva: Juho Virinkoski


“Musta nyt ei ainakaan ole tulossa mitään hienoa kasvutarinaa”, ajattelin tuskastuneena
ensimmäisenä päivänäni Ink-tiimiläisenä. En tiennyt mitä oli tulossa, enkä varsinaisesti edes, että mihin olin tullut. Tiesin vain, että kyseessä oli työkokeilujakso ja valittavana olisi joko bänditiimi, pelitiimi, ohjaus- ja tapahtumatiimi, media- ja viestintätiimi tai yhteiskunnallisen markkinoinnin tiimi. Muistan istuneeni kauimmaisessa nurkassa tutisten kuin tuomiopäivänä ja miettien, että “voi ei, kohta pitää esitellä itsensä, mikähän mun nimi olikaan?”

Tuosta päivästä tuntuu olevan yhtäaikaisesti todella kauan ja tuskin hetkeäkään. Silloin olin
esiintymisjännityksestä kankeana ja esittelykierros päättyi paniikkiin, mutta tänään vedän ohjaustiimin liiderinä aamustartteja kuin olisin syntynyt show-saappaisiin. Kun jossain pilkistää projekti, tartun siihen oitis. Herään aamuisin täynnä intoa päivän hommista ja iltapäivisin odotan jo tulevaa työpäivää kuin mikäkin kummajainen!

Täällä päivät koostuvat tiimistä riippuen erilaisista projekteista. Osat tehtävistä annetaan valmiina, osalle on olemassa häilyvä runko ja loput vedetään hatusta. Tiimijakson aikana olemme päässeet mukaan muun muassa Oulun iltatapahtuman järjestämiseen, hevostallille, Tanssisali Lutakon backstagelle, trampoliinipuistoon, kampanjan suunnitteluun ja lukuisiin muihin paikkoihin ja tapahtumiin. Olemme toteuttaneet projekteja sekä tiimeittäin että yhdessä, oppineet hyvinvointi- ja työelämätaitoja sekä tottakai luoneet uusia ystävyyksiä. Ink-tiimijakso on ollut niin monipuolinen, että sitä on vaikeaa edes mahduttaa tähän!

Lempeän palautteen, asiantuntevan opastuksen ja käytännössä rajattomien mahdollisuuksien kautta olen päässyt kokemaan juuri sellaisen kasvutarinan, jollaista joku valmentajista ensimmäisenä päivänä veikkasi. Samalla kun itse olen tullut tietoisemmaksi omista kyvyistäni ja kehittämiskohteistani, olen saanut myös seurata muiden tiimiläisten tarinoita: Kuinka arat ovat ottaneet paikkansa, hiljaisemmat löytäneet äänensä ja harhailijat saaneet suunnan. Täällä jokainen on päässyt käyttämään niitä taitojaan, jotka eivät ole saaneet aiemmin loistaa tai ovat olleet jopa kokonaan piilossa. Missä muualla voi mukamas olla apua jonglööraustaidoista, eläinnippelitiedosta tai siitä, että selaa TikTokia?

Valmentajien ja koko Music Against Drugs -järjestön merkitys tässä kaikessa on tietysti ollut valtava. Kun oikeat ihmiset ovat oikeassa työssä, se näkyy työn jäljessä; Tässä tapauksessa siis meissä tiimiläisissä. Music Against Drugs ry on lämminhenkisyyttä, ystävällisyyttä ja turvallista ilmapiiriä huokuva ja se käy ilmi paitsi isompien tapahtumien yhteydessä, niin myös aivan arkitasolla. Täällä nuorille annetaan tilat, aikaa, resursseja ja aito mahdollisuus vaikuttaa, minkä seurauksena rupeaa tietenkin tapahtumaan ihmeellisiä asioita – ja vaikka usein priimaa pukkaakin tulemaan, niin on hyvä myös olla joku, joka sanoo, kun homma ei toimi ollenkaan!

Meistä on tullut tiivis joukko ja tuntuu haikealta paketoida tiimijakso. Ymmärrän nyt, miksi niin monet entiset tiimiläiset ovatkin jatkaneet Music Against Drugs ry:ssä vapaaehtoisina tai jopa valmentajina, ja itse asiassa tuo ajatus siintää mielessä itsellänikin. Ink-tiimin kaltainen kokemus voi olla nuorelle loppuelämän suunnan sytyttävä voima. En voi kylliksi kiittää kaikkia tähän kokonaisuuteen liittyviä ihmisiä siitä, että oma minäkuvani ja tulevaisuuteni on jälleen hieman eheämpi.

Jos siis olet kuten minä aikanaan, eli vähän eksyksissä, arvot askeleitasi ja odottelet vain merkkiä siitä, mitä kannattaisi elämällään seuraavaksi tehdä – tää on se merkki. Tuu mukaan INKiin!

– Sandra Laasanen


Kevään Ink-tiimijakso järjestetään 30.1.–12.5.2023.
Hae mukaan tiimiin tämän linkin kautta.